Thursday, November 8, 2012

Пътеводител на младия Водолей: Русе

[Юли, 2010]

Сити Арт Хотел се намира в русенската "гръцка махала", близо до крайбрежната алея. Тук са останали няколко прекрасни стари къщи, една от които е нашият хотел. Аристократичен вид и изключително симпатично балконче точно над входа. В него се помещава китайски ресторант с добра кухня и нито един хетеросексуален сервитьор.

Местни забележителности - Басарбовския манастир и Ивановските скали. Не правете грешката до подценявате комарите, особено ако са ви предупредили. Когато осъзнаете глупавия си ход, ще бъде твърде късно. Църквата "Света Богородица" е единствената отворена за момента за посетители част от Ивановските скали и има доста интересно разположение. Ако доближите ръка до стените, ще усетите леко напрежение да пулсира - сякаш стените дишат.

Самият град е много приятен - тих и спокоен, с много зеленина, красиви стари сгради и интересна история. Улиците са покрити с калдъръм, тихи точно като варненските преди 40 години. Пейзаж, който навява носталгия на по-възрастното поколение. Тук са направени първите фотографии в България, оттук започва първата българска ЖП линия. Инсталиран е първият асансьор в страната, но е бил механичен, защото по онова време е нямало ток в града. Сега на негово място има ресторант на име "Асансьора". Тук е пусната и първата кино прожекция в България, но по ирония на съдбата днес няма нито един функциониращ кино салон в града и на русенци им се налага да ходят до Велико Търново за тази цел. Това няма да трае дълго, ако се съди по факта, че в същото време в Русе се строят десет мола.

Румънският бряг е изненадващо близо. По-нисък е от нашия и когато реката приижда, оттатък винаги имат проблеми с наводнения. Водата е мътна и мръсна. За щастие, край реката има приятен вятър, който държи комарите надалеч. Една разходка в тази част на града дава отговор на загадъчната пустота. В резултат на обгазяването през 80-те, сега две от всеки три къщи са изоставени. Стара, красива архитектура, но почти рухнала, със запуснати дворове, счупени стъкла... и тишината, която придава приятно зловещ вид на цялата картина.

Онези, които обичат спокойствието, подправено с малко мистериозност, ще останат очаровани от Русе - една изключително приятна дестинация за почивка, която ще събуди интереса ви към историята.

No comments:

Post a Comment