Thursday, November 8, 2012

Пътеводител на младия Водолей: Созопол

[Юли, 2010]

Старата част на Созопол - от забележителности до магазини, тук се намира всичко, което си заслужава да се види.

В средата на лятото времето е прекрасно - слънчево, горещо и сухо, а вечер става приятно прохладно. Туристическата карта на града е анимирана и с всичките си малки къщички и обектите в различни цветове, много прилича на картата на Дисниленд.

Старата част на града се обикаля за отрицателно време, но е наистина запленяваща - чаровни и заплетени тесни калдъръмени улици, които напомнят за венецианския лабиринт; типична възрожденска архитектура, почти никакви коли... Тихо, пусто и безкрайно приятно, особено по обяд или вечер след единадесет. На самия център е Летният театър, където тъкмо тече поредният местен музикален фестивал. Наблизо е пристанището - корабчета за разходки из залива и толкова много яхти!

Art Hotel Sozopol е на ръба на скалите, на ръба на Стария град - много уютно място; ресторантът е разположен на тераса, излизаща над водата. Стаите имат очарователни балкончета с чудесна гледка към залива, част от модерния град и полуостров Свети Никола. Нашата стая гледа и към някаква тайнствена къща, пълна с микроскопи и лаборантско оборудване и разхвърляна като студенстска квартира. Ако и да има човек вътре, то той се крие доста успешно.

Близо до хотела се намира малкото бистро "Фарис" с общо около десетина масички и божествена кухня. Крайбрежната алея е осеяна със заведения, които също впечатляват с вкусотиите си и също са разположени на тераси над водата. Гледката от тях е зашеметяваща и почти екзотична - скали, морска растителност, синьо-зелен оттенък на водата, напомнящ средиземноморските брегове, а водата е толкова чиста, че се виждат браздите по пясъка на дъното.

Плажът е на една ръка разстояние, водата е много топла, а рано сутрин, когато няма хора, водорасли и медузи, е дори и бистра и приятна за плуване. По-голямата част от брега е в скали и именно това позволява на местните жители да се припичат на спокойствие и да се гмуркат в ясните красиви, неразмътени от туристи води. Тук-таме между скалите има естествени частни плажове - малки, уединени, изключително привлекателни. На много места има стълби, стигащи до скалистия бряг или свършващи на една педя над водата, оформящи симпатични балкончета за двама.

Съвсем наблизо до хотела се намира лятното кино на Созопол - сравнително малко, в двора на стара къща, където на естествената прохлада на нощта се прожектират най-новите киноленти. На същата улица малко по-надолу се намира щанд със свежи арт дрънкулки, които ще допаднат на всяка дама. Още малко по-надолу има заведение, където през юли се отдават на салса, меренге и бачата, но изглежда няма как да бъде намерено под едно и също име две поредни години. Созополчани го знаят като клуб "Червило", защото така се е наричало по времето на своя дебют, а и защото се говори, че това е най-скъпото заведение в града и хората се изчервяват като видят сметката. Все пак всеки, който дойде на почивка в Созопол, трябва да прекара поне една вечер под латино звуците на това приятно място и да потанцува.

Из града могат да бъдат забелязани плакати с надписи като "Созопол - градът на слънцето" или "Созопол - градът на спасението". Созопол е и град на романтиката. Идеален за ценителите на слънцето, хубавата храна и спокойствието. Това е едно от местата, които задължително трябва да посетите заедно с любимия човек. Място, което несъмнено ще остави след себе си красиви спомени и непреодолимото желание да се завърнете някой ден.

No comments:

Post a Comment